Se întâmplă cu ratele la bancă ale românilor în martie, este inevitabil: totul pleacă de la euro

de: Alexandru Puiu
24 01. 2023

Criza financiară a început într-un ritm mai agresiv în ultimul trimestru al anului trecut, dar estimări legate de un eventual final sunt în continuare incerte. Un lucru este însă sigur, decizia finală nu ține atât de mult de BNR, cât de întregul context european.

Ratele românilor au explodat în ultimul an, iar dobânzile vor continua să-i îngroape pe conaționali și în lunile următoare. Nu de alta, dar creșterea dobânzilor și, implicit, a ratelor, este o soluție tradițională pentru micșorarea inflației, un alt aspect financiar cu consecințe devastatoare pentru coșul zilnic al facturilor, pentru prețul la carburant și tarifele la energie. Apropo de dobânzi, Banca Centrală Europeană a dat semnale că va continua creșterea dobânzii cheie în următoarele două luni cu câte 0,5 procente, conform Profit.ro.

Dobânzile cresc în continuare, ratele, la fel

Klaas Knot este membru al Consiliului Guvernatorilor BCE și, într-un interviu acordat postului de televiziune WNL din Țările din Jos, citat de Reuters, a atras atenția asupra faptului că Banca Centrală Europeană va majora în februarie și martie ratele dobânzilor cu câte 50 de puncte de bază, iar procesul nu se va termina acolo.

„Ne așteptăm la majorarea dobânzilor cu 0,5% în februarie și în martie, și ne așteptăm la mai multe majorări în mai și în iunie”, a declarat Knot. Vizavi de încetinirea ritmului majorării dobânzilor în această vară, oficialul a fost rezervat. ”Este prea devreme să spun”.

„La un anumit moment, desigur, riscurile privind perspectivele inflaționiste vor deveni mai echilibrate. De asemenea, va exista o perioadă în care, de exemplu, am putea reduce dobânzile cu până la 50 puncte de bază, dar încă suntem departe de o asemenea evoluție”, a ținut să explice oficialul BCE pentru La Stampa, într-un alt interviu din weekendul trecut.

În speranța reducerii inflației pe termen lung, la ultimele patru reuniuni de politică monetară, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu 250 de puncte de bază, o scumpire fără precedent într-o perioadă atât de scurtă. Regretabil este că și-a propus să mențină această tendință și în lunile următoare, practică ce se va resimți în fiecare colț al bătrânului continent, inclusiv în ratele românilor.